Gideon "Trässko" Bärnsten

Åman, vassbindare och enstöring

Description:
Bio:

Trässko kallas han för i folkmun runt Vassholma. Han jobbar ju i stora träskor i träsket. Han håller stränderna någorlunda rena, ser till att ån inte däms upp och skördar sen vass för sin brödföda. Han är lite av en enstöring och bor en bit ut bland vassruggarna i en vasshydda under sommarhalvåret. På vintern sover han i svennestugan inne i byn och nyttjar sina skridarskor i stället för sin båt ute i träsket. Han är alltid först och sist ut på isarna. På vintern drar han in den torkade tjockvassen som han fält och bundit under sommar halvåret långt ute bland vassruggarna.

Han säljer den sedan vidare, både i form av flätade korgar, hattar, bärselar och kontar, ihopbundna facklor och undertaksribbor och som byggmateriel till skrindor och annat som skall vara lätt men ändå starkt. Det har inte riktigt slagit ann som byggmateriel än, men folk har börjat få upp ögonen för de starka slanorna. Gideon är dock ingen försäljare utan mer en enstöring så ryktet sprider sig långsamt från mun till mun bland hantverkarna i närheten. Trässko är av den åsikten att om det inte går att bygga av vass är det inte värt och ha. Det enda undantaget är hans specialsmidda halvlie som han brukar som en stor skära ute i ruggarna.

Barnen i byn är övertygade om att hans träskor är magiska och gör att han kan gå på vattnet, men vuxna är mer jordnära och gissar att han ibland setts stående på grunt vatten långt ute i ruggarna. Men man kan aldrig så noga veta. Trässko verkar i vart fall inte vara rädd för att gå genom isen då han alltid är först ut och provar om den håller. Sen skrinnar han fram som en galning ivrigt påhejade av barnen.

Gideon "Trässko" Bärnsten

Vassholma (TFT) NilsLindeberg