Vandel och familjen Grams

Traktens karlakarl Vandel, hand fru Lyra och oräkneliga barn

Description:
Bio:

Vassholmas största familj, i alla fall i den här generationen. Vandel, deras rekordelige far har lyckats prångla in dem lite varstans som lärlingar och gesäller och slipper på de viset mätta åtminstone hälften av de oräkneliga munnarns. Lyra är hans nuvarande fru, men han brukade vara gift med Lyras syster, som tyvärr gick bort i barnsäng. Efter den tragedin flyttade systern in för att hjälpa till med barnen och på den vägen är det.

Vandel är mannen som talar om byns säkerhet, framtid och expansion. En förnuftig karl om än lite hemkär. Eftersom han har så många järn i elden via alla sina barn och fyra levande föräldrar och svärföräldrar så har han mycket att säga till om i byn. Han har dessutom börjat få några barnbarn som han redan har börjat ge nummer då han räknar med att de skall bli så många att man omöjligt kan hålla reda på alla namnen.

Han är jordbrukare och äger ett antal av de närmaste fälten utanför byn och hans farfar var storbonde redan när Murbyggarna anlände till byn, så han pratar gärna om hur det var förr. Faktum är att han vet att Murbyggarna gjort mycket gott och att han skulle haft svårt att klara sin stora familj om skatterna varit tyngre, så hans kritik är ofta med glimten i ögat och mycket överdriven. “På den gamla goda tiden, innan muren som inte är, då var det så blåsigt i byn att småfåglarna blåste rakt ner genom skorstenarna och hamnade direkt i grytan, plockade och klara.”

Lyra är en kvinna som är tillfreds med livet och agerar lite skolfröken till många av barnen, framförallt de yngre jäntorna. Hon spenderade själv ett par år i skolning hos avlägsna släktingar söder över, vid “hovet” som hon brukar säga, och lärde sig traktera både lyra och vävstol. Barnpassningen sköts mest av de äldre systerdöttrarna och i utbyte mot skolning av de äldre så tar några av de andra familjerna hand om hennes egna yngre.

Familjens liv är till stor del innanför murarna och ungarna känner sig hemma överallt. Dock får de slita ganska hårt på pappas fält, men det är normalt i bonde familjer så ingen tycker det är konstigt.

Onda tungor kallar Vandel för häradsbetäckaren och det kan väl ligga något i det, då många ungar i byn har samma raka haka och fräknar. Dessutom får alla en kram och en kaka när de hälsar på hos Grams. Någon stridsman är han då rakt inte, men om någon skulle hota byn skulla han nog svinga sin hötjuga med både kraft och hjärta, även om han sällan har tid att delta i militians vapenövningar.

Vandel och familjen Grams

Vassholma (TFT) NilsLindeberg