Torngubben Efraim af Vassholma

En lärd gammal astrolog med kikare riktad både ner och upp

Description:

ST 7 (Powerstone +6)
DX 12 (10 with magic)
IQ 13

Astronomer(0)
Literacy(1)
Sorceror’s Tounge(1)
Wizard’s Training(2)
Open Tunnel(3)
Mathematician(2)
Scholar(3)
Courtly Graces(1)

Studerar: Practiced spellcasting, Astral Projection, Architect/Builder

Ett bra bibliotek med flera magiböcker om diverse halvfärdiga projekt från sina föregångare i tornet, samt en hel del formler han använder dagligen som han ofta tappar bort i röran.

Bio:

Gamle Efraim som bor uppe i tornet har alltid varit fascinerad av stjärnorna och hur ödets väv tycks visa sig för dem som stjärnskådar på allvar. När han var ung så fick han en fältkommission att tjäna som skrivare till den grupp som i Vassholma blev kända som Murbyggarna. Till slut så var det hans tur att ärva tornet och nu på gamla dar har han fått utlopp för sitt intresse. Han har rätt till titeln ‘af’, då han kan uttala sig för byns räkning och kan skriva under kontrakt sen gamalt. Detta till skillnad från det mer vanliga av eller från, som bara visar att man kommer från det aktuella stället.

Han har ett eget teleskop och ett antal mätinstrument, kartor och mer esoterisk utrustning till sin hjälp, men det han är mest stolt över är hur väl det går att rikta teleskopet ner i byn, badviken, tvättbäcken och ett par av de kringliggande gårdarnas gårdsplaner. Han gillar nakna kvinnor, men han gillar även att bara titta på människorna och deras små liv, se om de gör så som han har sett skrivet i stjärnorna. Det är som hans egna lilla myrfarm. Han antecknar förutspåelser och ser om de slår in. och ibland, men endast när det är katastrof försöker han ingripa och då så subtilt som möjligt. Men det händer nästan aldrig.

Han tar även hand om de hemliga förråden under staden och plikttroget följer han den plan som lades upp för många år sedan. Ett famntag sten om dagen med hjälp av trollformeln som hans gamle mäster Yggdras lät honom ärva. Han har aldrig varit speciellt bra på magi, så det funkar inte varje dag, men allt som oftast finns det en hög med sten för gårdsmannen att hämta. Storvadarn tar hand om det övriga därnere och Efraim har lärt sig att inte ställa allt för mycket frågor.

När han går ner för att träffa folk på Pörthuset så blir det oftast ett par koppar varmt vin eller kallt mjöd beroende på årstid, några små anekdoter om obskyr kunskap, något om dagens horoskop och kanske ett par ords skvaller för att verifiera om hans oftast hemliga spådomar slagit in eller ej. Han flörtar också lite med de kvinnfolk som är där, men på ett lite gubbsjukt sätt som inte alltid uppfattas som det skämt det är menat som.

När något skall byggas i byn så är det ofta till Efraim folk går, han kan nästan alltid hitta något sätt att förbättra eller spara in på. Han skryter inte med sin kunskap och verkar tro att alla kan rita skisser i perspektiv och räkna ut hållfasthet och liknande. Han är dock sällan med på byggena, men om han kan se dem med sin kikare så ser han gärna hur hans teckningar tar verklig form.

Torngubben Efraim af Vassholma

Vassholma (TFT) NilsLindeberg