Sara-Mari "Änkan" och dottern Ida-Lisa

En överdramatisk synsk dam som kan få det minsta lilla att bli världsomvälvande

Description:
Bio:

I Sara-Maris värld kretsar allt kring henne. Med en dominant personlighet, förmåga att sätta folk och fä på plats och en märkligt synskhet så är hon både fruktad och beundrad. Med några få undantag så styr och ställer hon var hon än far fram. Hon skulle definitivt kunna vara byns ledare om det bara vore så att det var någon som helst rim och reson bakom hennes irreguljära styrande insatser. Det mesta hon föreslår med fast hand visar sig vara klokt, men under långa perioder verkar hon inte bry sig alls. Råden hon levererar med pondus kan vara allt från hur ett barns hår skall klippas till vilken hage ett visst lam skall beta i för att därefter förklara att fem fält måste sås om med annan gröda!

Hon bor i änkehuset intill innergården och där är hon definitivt den som styr och ställer i allt trots att hon absolut inte är äldst vilket några grämer sig över. Det går mycket rykten om hennes amorösa liv då hon sägs ha haft ihop det med flera av den äldre generationen och många andra män har setts i hennes sällskap genom åren. Det skall tilläggas att hon blev änka mycket ung och hon har bara en dotter i tonåren. Men andra hävdar att hon bara är bra på att ge goda råd om hur dessa män skall gå till väga när de önskar uppvakta eller träffa andra kvinnor. Detta har gjort att många kommer till henne med sina kärleksbekymmer, speciellt de med avsaknad av ett kärleksliv. Hon har agerat äktenskapsmäklerska för flera par i bygden och reser och besöker ofta grannbyarna.

Hennes dotter Ida-Lisa sägs ha ärvt moderns synska förmåga och dessutom en del andra tricks och grejer. Rykten om magi är ju aldrig populärt och hon har därför anammat rollen som panelhöna med bravur och en sturskhet som bara rivaliseras av hennes mor när hon går igång. Deras gräl är legendariska, speciellt när deras syner går stick i stäv med varandra och de förolämpningar de kan häva ur sig får folk att söka skydd och hålla för sina röda öron. Ida-Lisa bor kvar i änkegården då hon ändå kommer vara ensam resten av livet eftersom som hon säger, “allt manfolk är så förbenat ryggradslösa.” Onda tungor hävdar att hon är lite för förtjust i andra kvinnor och att det är där skon klämmer, eller att hon har haft ihop det med demoner så ung hon är och då duger inte vanliga pojkar efter det.

Sara-Mari "Änkan" och dottern Ida-Lisa

Vassholma (TFT) NilsLindeberg