Karsk och Tora Renman med familj

Bondefamiljen som alla borde vilja vara

Description:

Karsk är det inte mycket att säga om, han är arbetsam, älskar sin familj och umgås mest med andra när det förväntas av honom. Han pratar helst om praktiska ting, gärna problem och hur de skall lösas. Om någon frågar om hjälp så ställer han alltid upp, men är inte sen att begära lite mer tillbaka. Det gör att folk inte frågar i onödan. Men goda råd delar han med sig utav gratis.

Tora är hans fru sen barnsben och de har liksom alltid hängt ihop, deras föräldrar var också vänner på sin tid och åkrarna låg nära och bra till varandra. Giftermålet var en stor affär och det är något som de nu jobbar på för att upprepa för sina barn. De är alla tonåringar från 19 till 11 och döttrarna har redan ett antal svennar som springer kring husknutarna i olika påhittade ärenden. Tora tar även hand om svärföräldrarna som alla är i livet och bor i Toras gamla familjegård, bara ett stenkast bort. Det är ett tillhåll för den äldre generationen med mycket fika och skvaller.

Döttrarna Ulrika, Regina och flickan Josefina är väl kanske Vassholmas synligaste jungfrur. De klär sig allt mer opraktiskt och när deras äldre bror Jakob börjat jobba lika hårt som sin far, så har de fått mer tid över till sömnad, håruppsättningar och hemmagjort smink. De verkar ta jakten på en passande ungkarl på största allvar och verkar väldigt målmedvetna. Om man skall tro allt det säger så har var och en av dem blivit lovad nästan hela gården i arv minsann. De är kanske lite fnissiga och överdrivet kvinnliga till sättet, men det är nog också en del av spelet. Tora uppmuntrar dem och säger att ungdomen är den lyckligaste tiden i livet så njut så mycket Ni kan. Fadern och brodern är väl inte fullt lika förtjusta när de måste sköta gården praktiskt taget själva och allt mer pengar går till brudkistor och krimskrams. Dock har de lyckats sätta några av ungersvennarna som springer runt gården i olika sorters gratisarbete, vilka de båda skrockar åt.

Denna familj är strävsam och förhållandevis framgångsrika. De två gårdarnas marker tillsammans är nog byns största och även om de inte har några ambitioner på det politiska planet så blir de lite gramse när de inte tillfrågas. Redmans är ju som folk är mest, eller så som folk borde vilja vara, så det Redmans gillar är ju på något sätt vad byn borde gilla, eller hur? Varken Karsk eller Tora har mycket till övers för Murbyggarna och det har inte deras föräldrar heller, men att undvika skattmasens hungriga öga är ju lite av ett lokalt nöje så de ställer upp på den leken för byns skull.

Familjen har även en dvärgväxt häst, som alltid är på utlån till än den ena och än den andra barnfamiljen, nu när Josefina säger sig ha blivit stor nog för att rida en av familjens tre andra hästar. Rida är för övrigt något som alla barnen är duktiga på, så ofta kan man se ett par av döttrarna ute och rider, eller en dotter och en uppvaktare ute på en ridtur. Vid flera tillfällen har de ridit för långt bort och kommit hem i galopp med historier om mörka stora knytt i skogarna.

Bio:

Karsk och Tora Renman med familj

Vassholma (TFT) NilsLindeberg