Kaja Snärjmåra och Gubben Lummel

Ett udda par med ett minst sagt komplicerat förhållande

Description:

ST 11
DX 11
IQ 15

Gemensamma:
Goblin Tounge(1)
Sorceror’s Tounge(0)
Soothsayer(0)
Skinner(0)
Mundane Background (3) Mentally Ill.
Literacy(1)
Disguise(2)
Move Silently (3)
Glamor(1)

Lummel:
Herbalist (o)
Naturalist (2)
Woodsman (1)
Devout (Folktro) (1)
(Calling (1))

Kaja:
Midwife (0)
Physicker (2)
(Pentagram (1))
(Summon Lesser Demon (1))
Priest Demonology (2)

Studerar Spying, Alertness, Scholar

Tillsammans har de ett ganska bra litet bibliotek, men stjäl böcker från varandra. Örtblandningslabbet kan skapa en hel del substitut för flera alkemiska och kemiska dekokter och Kajas hem har början på ett magilabb.

De har också ett antal magiska saker som de mer eller mindre delar på:
En Staff of Power som tar sig lite olika utseende beroende på vem som bär den.
En Trollkarlspåse, som är uppdelad i två, men tillsammans är ganska komplett.
Flera magiska drycker och salvor som varierar med årstid och tillgång.
En resebok med praktiska formler där det inte står något om demoner givetvis.
En minneskristall som innehåller Summon Lesser Demon och Pentagram i form av en livgördel.
En Björnsax som har Calling inlagd som minneskristall.
Ett par armband med Stone Skin.
En Wand of Lightning.

Kaja har dessutom en Geas på sig att inte gå in i byn eller göra någon bybo illa, som även spiller över på Lummel som ogärna går in i byn i onödan. Geasen var ett krav för att de gamla Murbyggarna skulle våga ha Abloy boendes här när han blivit gradvis tossigare och tossigare. De litade inte längre på hans ord som Goblin, då han sällan var sig själv och Kaja personan ansågs värst så hon fick geasen. Enda undantaget är sjukbesök då de visste att Kaja var den bättre läkaren och nu mera barnmorska.

Bio:

Kaja Snärjmåra är traktens kloka gumma och om man får tro vassa tungar en riktig häxa. Gubben Lummel är hennes värste rival, med samma position fast bland männen. De baktalar varandra ständigt, vägrar gå på samma tillställningar eller ens bli sedda tillsammans. Både bor dock utanför byn och har ofta setts smyga omkring utanför varandras respektive små torp.

Att båda två är lite tossiga vet alla och inte så lite excentriska. De delar ett öra för skvaller och verkar veta allt som pågår i byn med omnejd. Det är dock få som känner till den verkliga historien bakom detta par, men många misstänker att allt inte står rätt till.

Det är en och samme person. Vem det är vet man inte riktigt men magi är inblandat för det är ingen vanlig förklädnad som kan göra nästan en meter i längdskillnad. Vissa hävdar att det egentligen är Kaja som utger sig för att vara Lummel ibland, då en av ungarna svor att han kastat en snöboll rakt genom huvudet på gubben Lummel en gång. Andra tror att Kaja bara spelade Lummel ett spratt och förklädnaden bara var temporär.

Eftersom båda, på sitt vis, är så omtyckta så låter man saken bero och om de vill spela sitt spel så låt dem göra det. Andra tror inte alls att det är en och samme person och byarådet låter saken bero då det inte är ett problem för byn på något sätt. Dock vet alla att man inte bara går hem till dem oannonserat, då kan de bli arga och lite obehagliga. Barn tycker de heller inte om, med undantag för småbarn som Kaja ofta hjälpt till att leverera. Gubben Lummel är också en mycket bra jägare och har ofta skinn att sälja, de blodiga upphängda resterna gör också att barnen håller sig undan.

I själva verket är sanningen än märkligare. Abloy Gergztish är deras riktiga namn och han är en goblin, en gammal goblin som verkar han åldrats med makalös behållning. Han är en av Murbyggarna och fick slå sig ned i byn på nåder då han är spritt språngande galen. Han var i sin ungdom en spion som ofta fastnade i sina många roller och förklädnader och går sen dess i terapi hos sin gamle vän Storvadarn. Denne har gett honom rådet att hålla sig till max två skepnader, han valde då inte sig själv och en annan utan två andra och han är numera aldrig sitt ursprungliga jag. Han är dessutom lite lätt paranoid och det är oklart om han genuint tror att han är ute efter sig själv eller inte, men hans andra jag beter sig jämrans misstänkt…

Han springer mellan sina två boningar och likt ett sommarlustspel smäller det i dörrar och det sker klädbyten med oerhörd hastighet. Hans trollformel Glamor går varm och då den är ganska krävande behöver han sällan fejka trötthet och andnöd. Han lever ett minst sagt häktiskt dubbelliv på ålderns höst. Hans två persona har anammat både likheter och olikheter och därför finns det två uppsättningar färdigheter.

Kaja Snärjmåra och Gubben Lummel

Vassholma (TFT) NilsLindeberg