Familjen Melling

Hobbitfamiljen Melling och illbattingen Ilma

Description:
Bio:

Berrick och Nyponros, eller Nypon som alla kallar henne, kom till byn för bara ett tiotal år sedan, men det tog inte lång tid innan de blev betraktade som riktiga Vassholmare. De anpassade sig kvickt till den rådande andan och bidrog omedelbart till byns välstånd. Två saker som får de flesta i byn att öppna sina hjärtan.

Berrick är far till en stor skara med små små ungar som ständigt växer. Inget annat par har fått så många tvillingar och nu sist trillingar som paret Melling. Det skämtas om att snart får de börja sälja sina barn och då rabbattera priset med ta tre betala för två. Hur de lyckas mätta alla de små är lite oklart men det är nog så att de igentligen inte äter så mycket mer än vanliga barn, bara oftare och lite åt gången. När man ser barnen springa omkring så har de nästan alltid en korv i handen och bulle i den andra.

Berrick har ett mycket bra handlag med djur, och trots sin ringa längd, så sätter han sig i respekt hos både tjurar, hundar och hästar. Han pratar med dem på djurens språk sägs det och många tror han har lite knyttblod i sig. Hans favoriter är hans många tama fåglar. Dessa falkar och örnar jagar åt honom ute i vassen och slår harar så fort de kommer åt. Hans hönor värper oftare och större ägg än någon annans och det sägs att han t o m har vänner bland bergens kommendörer, de stora jätte örnarna som nästan är stora som kondorer. Duvslaget uppe i tornet har han också tagit över och det är ofta han skickar burar med duvor fram och åter med olika handelsmän. Tydligen så säljer han även duvor för avel.

Nypon är hemmet och härdens prästinna. Hennes Gudinnas emblem är frukbarhetshornet och hon har t o m en stor sköld hängandes på insidan av sin runda dörr för att kunna försvara sitt hem. Hon är lite av ett rivjärn och när hon är i form så hukar sig alla traktens män som hon anser är drönare och i behov av uppläxning. Trots detta udda drag är hon en välkommen syn i alla gårdar då hennes välsignelser minskat missväxt och andra olyckor. Hon säger sig tillbe hennes mammas gudinna, och det är den stora Hobiskan. Religionen har inte slagit an bland övriga i byn, men alla tar emot hennes välsignelser över skörd, hem och boskap. Hon själv är ju ett bevis för att det fungerar säger hon och hänvisar till alla barnen. Det sägs dock att hon är svår på nyponlikören och tenderar att gå överstyr på vissa dagar. Men hennes Berrick ställer upp och får hem henne och i säng och snart är barnen stora nog att börja hjälpa till också.

Familjens svarta får är Ilma. Denna lilla flicka i nedre tonåren är traktens värsta busunge och det i kombination med att hon lyckas sättas sig på nästan alla i sin åldergrupp eller yngre gör att hon är fruktad. Hon spelar spelet mot de äldre, ler och gråter beroende på behov, men är en tyrann mot barnen. Hon manipulerar dem att slå varandra, göra hyss, bus och ofog, men själv är hon aldrig där när det går illa. Några få har försökt sätta sig upp mot henne med förödande konsekvenser. De har blivit mobbade, utfrusna, skadade i olyckor och skrämda till tystnad. Många äldre barn fruktar henne också, men det går aldrig att bevisa något och hennes hämnd gör att det nästan aldrig är värt att försöka slå henne eller sätta stopp för henne. Givetvis är hennes familj lyckligt ovetande om detta och behandlar henne som alla andra av sina barn, med kärlek, men för lite uppmärksamhet.

Familjen Melling

Vassholma (TFT) NilsLindeberg