Fältskär Aban

Försupen gammal fältskär med näsa för tryffel

Description:

Aban är en förfinad herre som i sin ungdom nog tänkt sig få en officers titel och ett passande gods. Saker tog sig dock en märklig vändning när han under ett av upproren valde fel sida och blev av med sin komission, sitt gods och sin framtid. Han lyckades hålla sig undan ytterligare straff och blev med tiden bortglömd. Numera går han endast under sitt gamla förnamn Aban. Hans förfinade sätt gav honom en andra karriär som parfymerare, men det slutade illa med rykten om kvinnoaffärer och förskingring. Så det enda han tog med sig från tiden i stora stadens parfymerier var en förkärlek för alkoholhaltiga drycker, rätt kryddade givetvis och så starka att man frustar.

Därefter så slog han följe med trossen till en av de större legoknektsförbanden och hans destilleringsapparat kom väl till pass. Varandes en man med lite formell skolning, tillgång till renande alkohol och lite förfinat sätt gjorde att han ofta blev efterfrågad för att både sy, karva och kapa. Han blev en fältskär, egentligen utan utbildning för det, men med god fallenhet visade det sig. Och som många erfarit, trägen vinner. Han plockade upp lite böcker i ämnet och blev med tiden riktigt duktig på att hantera både folk och fä.

Han flyttade till Vassholma ganska sent i livet, med en mindre sparad pensionspeng, som inte visade sig räcka speciellt långt. Nu bor han på Pörthuset och hjälper till med maltning, jäsning och kokning av sprit, samt att hålla ett öga så inte stamgästerna tjålar dricka direkt ur tappen. Han anses fortfarande vara en fyllbult och en utböling, men intresset för spritkryddning delar han med många och än fler delar intresset för att dricka densamme, så han håller på att bli en av gubbarna på riktigt.

Några av de gamla änkorna i byn har också försökt få pli på den gamle mannens drickande och resulterande självömkan över det liv i överflöd som gick honom ur händerna, men ingen har lyckats eller känt att det var mödan värt. På senare år har han tagit sig an Grim, en av Stokarnas skitungar och vissa tycker att han fått lite pli på honom, men det är oklart. De flesta är väl rädda för att han skall få pojken att bli svår på spriten redan i unga år, men det verkar nästan tvärtom faktiskt, pojken hjälper gubben att hålla sig nykter. Mer och mer har unge Grim fått ta över när det gäller enklare sår och åkommor. De två gör även hembesök ibland hos folk i trakten runt om Vassholma och alla vet att doktorn uppskattar en tår på tand eller en färdknäpp innan han tar sig vidare till nästa gård. Grim bär, stödjer och läser högt ur Abans böcker när så behövs, då den gamle fältskären inte är så skarpögd som han var förr.

Abans luktsinne är det dock inget fel på och han kan fortfarande spåra tryffel i dungarna mellan gårdarna. Vissa hävdar att det är hans hund “Grisen” som är den bättre av de två, men enligt Aban så är den lilla kortpälsade korsningen inte hjärnan i operationen utan bara där för att gräva. Hunden sägs vara lite säregen då den praktiskt taget är uppväxt på öl, glad verkar den i vart fall alltid vara. Aban är alltid lite hemligthesfull när det gäller tryffeln, till skillnad från sina spritkryddrecept som han är mycket öppern och skrytsam med. Det kan vara så att han har kontakter som betalar ganska bra för de små knölarna.

Bio:

Fältskär Aban

Vassholma (TFT) NilsLindeberg